Tamar och Peter Larsson i Bohuslän hör till årets yngsta medaljörer. Peter blev delägare i föräldragården utanför Lysekil redan när han var 19 år. Tamar är uppvuxen i Saint Louis i USA och fick upp ögonen för Peter och korna när hon var au pair på en grisgård i trakten. 

– Det känns viktigt att producera livsmedel. Det är ju bokstavligen tack vare jordbruken som människan lever. Jag tycker inte heller att vi ska importera mängder av mat när vi har bra förutsättningar för att producera här. Givetvis ska gårdarna miljöanpassas men vi kan inte ta bort korna helt. De gör mycket nytta och de har funnits här i så gott som alla tider, säger Peter Larsson.  

Årets nordligaste medaljör är Herbert & Anna-Britta Nyman i Piteå kommun.  

– Vi vill skapa arbete på landsbygden och vi har alltid sökt lokal arbetskraft till gården. Hit kommer unga som vill köra traktor eller jobba med djur. Bara på själva gården är vi i dag sju anställda på 4,5 heltidstjänster. Vi anlitar också lokala hantverkare när vi behöver hjälp utifrån och gården är en viktig kugge i ett större maskineri. 

Fakta om Guldmedaljen

Guldmedaljen är den högsta utmärkelse som LRF Mjölk delar ut för att premiera mjölkens kvalitet. Kriteriet är att man ska ha levererat mjölk av bästa kvalitet i minst 23 år. Ända sedan starten 1958 har medaljen överlämnats av en representant från kungahuset. 

Guldmedaljörer 2020

Här kan du läsa om årets medaljörer. 

Årets Mjölkbonde 2021

I samband med guldmedaljutdelningen delas även pris till Årets Mjölkbonde ut. Här kan du läsa mer om årets pristagare Katarina och Anders Nilsson, Skråmered, Våxtorp

 

Kontakt

Hans Andersson, Näringspolitisk expert djurvälfärd/ ansvarig kriskommunikation
Telefon: 010-184 42 87
E-post: hans.andersson@lrf.se