För några år sedan besökte LRF Samköp Emma Eriksson och Thomas Jöngren på Rotängens gård utanför Uppsala, precis när de hade uppdaterat gårdens belysning. Nu har det utvecklats ytterligare.

– Vi har bland annat satt upp fler lampor i ladugården. Vi har dubblat antalet sollampor av samma typ som vi redan hade satt upp. De ger ett väldigt behagligt ljus, inte det där skarpa lysrörsljuset, och kan vara tända även nattetid, när djuren ska vila, berättar Emma.

En anledning till varför de satte upp fler lampor var att de som fanns inte gav fullgott ljus när de skulle kolla till korna under kalvningen nattetid. Nu har de fortsatta planer på att sätta upp fler lampor i vrårna. Men medan lamporna inne hos korna samtliga antingen är tända eller släckta kan Emma och Thomas variera ljusstyrkan ute hos ungdjuren.

– Vi har bland annat byggt en ungdjurshall. Där har vi tolv lampor som kan vara tända antingen fyra, åtta eller tolv åt gången, lite beroende på vilket ljus vi behöver.

Rotängens gård som nu har gått över till KRAV hade tidigare en tanke om att bygga en gårdsbutik. Den idén har omformats något. I dag har den fått ge vika för behovet av ett kontor utanför huset och ett showroom för gårdens olika produkter.

– Andra halvan av kontorsbyggnaden ska bli ett gårds- eller viltslakteri med tillgång till kylrum som jaktlaget kan ha. Vi vill ju att de ska jaga vildsvin och då är det bra om de kan ha någonstans att hänga köttet.

 

Text: Elisabeth Aagård Foto: Patrik Lundin