Vi befinner oss i en kostnadskris – hur märker ni av det i omsorgsgruppen?

 – Fler är oroliga, hör av sig och säger ”det här kommer inte att gå”. Några har besvär med likviditeten, när räkningarna plötsligt är så ofantligt mycket högre än normalt. Framtiden känns oviss.

Vilken hjälp kan ni ge?

– Vi ger samtalsstöd eller lotsar till ekonomisk rådgivning. Jag har följt med medlemmar på bankmöten. Det är oerhört viktigt att man inte mår dåligt – då blir det inte bättre.

Hur fungerar kontakten med en omsorgsgrupp?

– Man ringer oss, bokar ett möte och vi tittar på vilket håll man vill gå. Jag hade nyligen kontakt med en person som separerat och vars ekonomi var under isen. Tillsammans beslutade vi om hur han tillfälligt kunde avveckla sin mjölkproduktion under vintern, för att dra igång igen med kvigorna när de kalvat. Det handlade då om att hitta ett rimligt sätt att lätta på arbetsbördan och göra hans återhämtning möjlig.

Många medlemmar är egenföretagare och vana att klara sig själva ... borde fler höra av sig?

– Ja. Men det är svårt att be om hjälp. Handlar det om ett rovdjursangrepp verkar det enklare att ringa, men när du börjar känna dig dålig som företagare, då är det svårt. Du kanske är femte generationen på en släktgård och tyngs av ett ärvt ok, som hindrar din handlingskraft. Om din respektive inte är insatt eller grannen redan är för involverad, då kan vi vara ett objektivt alternativ som samtalspartner. Du ska inte behöva fatta livsavgörande beslut ensam. Alternativen för att komma på fötter behöver man diskutera med någon – innan det går för långt. Hur mycket ska trädas, foderinköp, måste jag sälja ett skogsskifte? Och det är viktigt att få stöd innan konsekvenserna blir så stora att någon annan måste fatta besluten åt dig.

Lotta Zetterlunds råd

  1. Be om hjälp tidigt. Ju tidigare man kommer, desto fler möjligheter finns till hands. Kontakten med omsorgsgrupperna är en medlemsförmån och är gratis.  
  2. Fundera över vad du själv kan påverka. Men kom ihåg att först måste du må bra.
  3. Ta kontakt – var inte rädd att höra av dig. Du är inte ensam – även om du är van att klara dig själv. Omsorgsgruppen finns till för dig.

Känner du behov av att prata?

Kontakta omsorgsgruppen i din region eller få kontaktuppgifter från LRFs medlemservice på 010-184 40 00 eller medlemsservice@lrf.se.