Funderar du på vad som gäller när du ska underhålla diken på din fastighet?

grävskopa gräver i ett dike
Foto: Markus Hoffman

Funderar du på hur du ska få iordning på dina diken? Nu drar vi i gång flera dikeskurser i hela Värmland för att lära oss mer om våra markavvattningsföretag, hur man aktiverar dem och hur man sedan ska gå till väga för att få dessa underhållna igen.

Få dikesföretag har en aktiv styrelsen

Det finns väldigt många dikesföretag som är bristfälligt underhållna. Enligt tillgänglig statistik framgår att endast några få procent av alla dikesföretag har en aktiv styrelsen och är väl underhålla. Detta oroar oss i LRF eftersom vi ser kopplingar mellan dessa dikesföretag och den småskaliga vattenkraften som är illa ansatt av juridiska processer. Vi vill därför ge er möjlighet att lära er mer om diken via en studiecirkel som arrangeras av LRF, vuxenskolan och Jordbruksverket med stöd från EU:s landsbygdsprogram.

Här hittar du mer info om förvaltning och underhåll av enskilda samt samfällda diken 

Studiecirkel med minst tre tillfällen

En studiecirkel om detta innebär att vi under minst tre kvällar träffas för att gå igenom detta tillsammans. Förhoppningsvis har ni efter dessa träffar tillräckliga kunskaper för att sedan bilda en ny styrelse som därefter kan jobba vidare med just ert dikesföretag.

Låter det intressant? 

Hör i så fall av dig till mig med en intresseanmälan. Vi hjälps sedan åt att kolla runt i din närhet om vi kan då tag på fler intresserade så att vi under våra träffar kan fokusera på det/ de dikesföretag som finns i er närhet.

Här hittar du: Studiecirklar om diken och vatten
Övrig info: Äga och förvalta diken, handbok 

Frågor eller intresseanmälan till:
Kajsa.edbom@lrf.se
Tel 079-066 08 07