LRF efterfrågas i politiken

Från vänster: Björn Sandberg, Irina Sedova, Joakim Gustavsson, Jeanette Blackert och Per Wendler.
Från vänster: Björn Sandberg, Irina Sedova, Joakim Gustavsson, Jeanette Blackert och Per Wendler.

Regionpolitiker från Sverigedemokraterna, SD, vill veta vad LRF tycker i olika frågor och tog kontakt för samtal. Tisdagen den 5 mars diskuterades bland annat kompetensförsörjning, infrastrukturfrågor och beredskap i LRFs lokaler på Vreta Kluster.

I Region Östergötland styr Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna med stöd av Sverigedemokraterna. I tisdags träffade Jeanette Blackert och Per Wendler från LRFs regionstyrelse Joakim Gustavsson, Irina Sedova och Björn Sandberg som sitter i regionfullmäktige på SD-mandat.

Joakim, hemmahörande i Åtvidaberg, är heltidspolitiker och engagerad i regionutvecklingsnämnden, trafik- och samhällsplaneringsnämnden (TSN) och viltförvaltningsdelegationen. Björn är kommunpolitiker i Vadstena, men också i regionpolitiken inom kultur, fritidsliv och TSN. Irina sitter i kommunfullmäktige i Finspång och är ledamot i regionutvecklingsnämndens beredning för utbildning och kompetensförsörjning till näringslivet.

Politikernas hjärtefrågor handlar som sagt om regional utveckling, infrastruktur, utbildning och kompetensförsörjning och det var det som främst diskuterades under mötet. 

- Vi förde fram att skolan, men också förädlingsindustrin, som finns i länet har stor betydelse för näringen. Konkreta medskick från oss gällande utbildning och kompetensförsörjning är att det behöver bli lättare att utbilda sig till yrken inom jord- och skogsbruket som vuxen och efter genomförd gymnasieutbildning. Att vi gärna ser att det finns möjligheter till mer praktisk erfarenhet, eftersom spännvidden är stor mellan de som vuxit upp på gård och de som inte gjort det. Att den arbetsmarknadsstatistik som finns inte representerar branschen korrekt och att skolplanen kan behöva en översyn, säger Per Wendler. 

Politikerna var nyfikna att höra mer om LRFs synpunkter vad gäller bristande statistik och berättade vidare att det nyligen har antagits en kompetensförsörjningsstrategi för länet.

Samtalen kom också in på offentlig upphandling, de stora viltstammarna, varg, beredskap, åkermarkens användning, vägnätets underhåll och den bristande kapaciteten i vinterröjning av framför allt det finmaskiga vägnätet. Vägar som är avgörande för lantbrukens transporter och för att kunna bo och verka på landsbygden.

LRF fick information att det är på gång med en länstrafikplan (LTP) och uppmanades att komma med svar på den remiss som kommer. Ett annat dokument som precis varit ute på remiss, som LRF Östergötland svarat på, är översynen av Rumslig strategi som är ett styrdokument under den regionala utvecklingsstrategin (RUS). I det remissvaret har LRF tryckt på att det saknas kopplingar till livsmedelsstrategin och försörjningsberedskapen.

- Det var ett bra möte och jag tycker det är positivt när politiker tar kontakt med LRF för att de vill höra vad vi har att säga och värdesätter att vi är med som remissinstans och ger inspel inför beslut, avslutar Jeanette Blackert.