LRF Värmland pratade torka och solceller med Länsstyrelsen

Solceller

Värmlands styrelsen var på terminsmöte hos länsstyrelsen tisdagen den 30 maj. Under mötet lyftes frågor som torka, solceller på jordbruksmark och satellitbaserade kontroller.

Erik Forsberg, ordförande LRF Värmland och Maria Hammarström, Länsstyrelsen Värmland hade arbetat fram en mötesagenda för denna eftermiddag i maj. Maria hälsade välkommen och drog i korta lag upplägget för och syftet med mötet som är informationsutbyte och att skapa förståelse åt båda hållen. Jordbruksverket och LRF (centralt) har haft ett möte kring torka, och nu kommer länsstyrelserna aktivera möten där torkan kommer vara i fokus.

Satellitbaserad kontroll och ny app

Elin Nystrand höll en intressant dragning om satellitbaserad kontroll och hur det ser ut. Varje pixel är 10×10 meter, satelliten kommer att fota varje vecka fram till mitten av september, sedan blir det för molnigt för att fota. Först kontrolleras skiftes användning, senare under säsongen blir det aktivitetsuppföljning. Under juni månad lanseras en ny app, som innebär att markägaren kan följa och uppdatera den satellitbaserade informationen. Det här är ett nytt sätt att göra kontroller på, det är viktigt att vara aktiv som markägare. 

Länsstyrelsen kommer att skicka ut brev med information och viktiga datum att vara uppmärksam på är 15/6 som är sista datum för att lägga till mark i SAM-ansökan, 31/8 är sista datum för att ändra grödkod och skiftesgränser och den 31/10 är sista datum för att dra tillbaka skiften från ansökan och då skall också aktiviteten på marken vara gjord.

Solceller på jordbruksmark

Vi diskuterade solceller på jordbruksmark, hittills har ansökningar som kommit in varit i storleksordningen 0,5–2 hektar, men nu börjar ansökningar på lite större parker upp till 70 hektar komma in. Denna fråga kommer att vara levande emellan oss framöver.

Livsmedelsstrategin och beredskap  

Länsstyrelsen tycker att de övergripande målen är bra, men att ökad produktion behöver gå hand i hand med ökad konsumtion. En diskussion om vad livsmedelsstrategi och beredskap innebär för våra olika företag tog fart. Vi kan konstatera att vi inte ser lika på detta, men en arbetsgrupp med personer från både länsstyrelsen och LRF Värmland kommer å det snaraste att starta, så att arbetet kommer i gång.

En mycket givande eftermiddag, där tiden går fort och vi ser vad viktigt det är med dessa dialogmöten.

Torbjörn Olsson
styrelseledamot LRF Värmland