Vecka 12 står säkerheten i fokus

Stefan Wistrand
Stefan Wistrand, rådgivare inom arbetsmiljöfrågor för de gröna näringarna.

Arbetsmiljöveckan för lantbruk sätter åter ljuset på säkerhet. I slutet på mars ordnas fyra nya frukostwebbinarier för att sprida kunskap kring hur man förebygger olyckor och skapar en god arbetsmiljö.

Det är tredje året i rad som projektet Samlad kraft för ett säkert och attraktivt lantbruk ordnar arbetsmiljöveckan. Webbinarierna har under åren lockat många deltagare som visat intresse för att arbeta systematiskt med arbetsmiljö och säkerhet.

I år handlar webbinarierna om trafiken på gården, fyrhjulingar, hantering av storbalar och hur du som företagare skapar goda förutsättningar för att hantera stress och oro.

LRF Öst har pratat med Stefan Wistrand från Eskilstuna i Sörmland, som är rådgivare hos Säker Arbetsmiljö Sverige och en av föredragshållarna under arbetsmiljöveckan. 

Varför är det viktigt att vi lyfter upp arbetsmiljöfrågor i lantbruket?

- Det är synnerligen viktigt eftersom det fortfarande händer så många och allvarliga olyckor. I fjol var det tio dödsolyckor inom de gröna näringarna. Många lantbruk är små företag och då kan verksamheten stå och falla med att en person inte kan jobba. 

Gör aktiviteter som webbinarier och föreläsningar skillnad när det gäller att förbättra arbetsmiljön och få ner antalet olyckor? 

- Vår förhoppning är att det gör skillnad. Ibland är olyckan ändå framme och även den mest noggranna kan råka illa ut, men har man gjort det man kan göra känns det ändå bättre ifall något händer. Det finns också en ekonomisk aspekt. Det kan bli väldigt kostsamt om man inte har gjort som man ska enligt regelverket och får en företagsbot.  

Kan du ge några bra tips på enkla åtgärder eller förändringar man kan göra för att minska olycksrisker?

- Tänk på stressen. Ta pauser. Ät och fyll på med energi. Sedan vill jag slå ett slag för organisationen Säker Arbetsmiljö Sverige som jag jobbar för. Vi tog över stafettpinnen efter arbetsmiljöprojektet Säkert Bondförnuft som LRF drev ett antal år. Vi har ett 15-tal faktablad som jag tycker är jättebra. Faktabladen kan du kan ladda ned kostnadsfritt på www.sakerarbetsmiljo.se. Vi erbjuder också telefonrådgivning till LRF-medlemmar vardagar mellan klockan 8.00-10.00 på telefonnummer 070-985 60 00. Vi har nyligen förstärkt organisationen med fler rådgivare. Hör gärna av dig med frågor. Ofta finns mer kvar att göra på gården för en bättre och säkrare arbetsmiljö.

LÄNK: Läs mer och anmäl dig till webbinarierna på riksförbundets samlingssida för arbetsmiljöveckan