Programmet lyfter fram oacceptabla bilder och rörliga sekvenser från djur som lider. Situationer som djur aldrig ska hamna i. Vi har full förståelse för att många av bilderna väcker avsky och ilska. Det gör det även hos oss. Djur i Sverige ska aldrig behöva lida. Det är vårt grundmotto som bransch och en hederssak för våra medlemmar.

Men tyvärr finns undantagen, och vårt jobb med att ständigt arbeta för att snabba på processen med att hitta de fåtal fall där detta inträffar, pågår med full kraft. Under året arbetar det sedan i våras nyinstiftade Branschrådet för djuromsorg, med frågan. Vi kommer under 2021 komma tillbaka med en åtgärdsplan.

Att jobba med god djuromsorg, är något som vi i Sverige arbetat med under lång tid. Ett bra bevis på detta, är att Sverige har EUs lägsta användning av antibiotika. Helt enkelt för att svenska djur är friskare. Vi har en bättre djuromsorg än många andra länder.

Det Uppdrag granskning inte nämner när det kommer till förtroendevalda, som enligt UG har problem med djurhållningen (vi har inte kunnat kontrollera de 70 som UG hänvisar till, vi har inte fått se vilka gårdar det gäller), så är antalet som har problem väldigt få ställt mot det totala antalet förtroendevalda vi har inom LRF.

LRF är en stor organisation, vi har över 138 000 medlemmar, av dessa är 12 000 förtroendevalda. Vi vill inte förringa det vi ser i UGs reportage eller förminska allvaret i det vi ser. Men man behöver alltid ställa saker och ting i rätt perspektiv. 70 förtroendevalda mot 12 000.

Ett övergripande mål kring djuromsorg, är naturligtvis att inga djur ska lida, men tyvärr kommer det alltid finns gårdar som får problem. LRFs uppgift är då att hjälpa både djuren och bonden, och att hitta dessa gårdar så snabbt det går för att sen snabbt kunna sätt in rätt åtgärder.

Vi hoppas diskussionen framåt också kommer att handla om den goda djuromsorgen som finns i Sverige. Vi känner att den bild som Uppdrag granskning vill framställa av oss, inte speglar hela vår bransch eller visar vårt arbete med vår goda djuromsorg. Det tar vi som en utmaning, att bli än bättre att visa upp vårt arbete med vår djurhantering, och att alla fortsatt kan lita på den svenska djuromsorgen som en av världens bästa.