Hallå där Sara Staffare Granqvist...

Sara Staffare Granqvist
Fler företagare på landet stärker kommunens näringsliv, menar Sara Staffare Granqvist.

Vad är aktuellt hos er i Hällefors kommungrupp? – Vi har precis haft dialogmöte med kommunledningen, oppositionsråd, kommunchef och näringslivschef där fokus just nu ligger på kommunens självförsörjningsgra

Kommunen arbetar med entusiasm för “Ett självförsörjande Grythyttan” tillsammans med Restauranghögskolan, något som ur vårt perspektiv kan ses som ett djärvt mål. 

– Även om det är positivt för Den gröna näringen är det helt klart utmanande när självförsörjningsgraden ligger på sex procent idag och både kunskap och odlingsmark i kommunen lyser starkt med sin frånvaro. Men tanken är god, ambitionen finns och stämningen är bra. Vi försöker vara konstruktiva och möta den efterfrågan som finns från kommunledning, Restauranghögskolan och deras studenter. Annars har vi inga akuta ärenden eller problem med myndighetsutövningen.

Hur ser du på dialogmötena?
– De är väldigt viktiga. Vi ses två gånger per år. Kommunen är lyhörda och tar alla bollar vi kommer med, behandlar dem seriöst och ger oss bra respons. En fråga som kom upp nu senast var etableringen av en virkesterminal som kan bli bra för våra medlemmar men också för näringslivet i stort.

Vilka är de största utmaningarna?
– Vi är inte så många som bedriver lantbruk och då är det kanske än viktigare att vi jobbar med frågan, när kommunen vill höja självförsörjningsgraden. Vi har även en geografi som begränsar. Vi odlar där man kan i gruvlandskapet och har betesdjur där det är möjligt.

– Men det är kul att kommunen vill att vi ska maximera våra verksamheter och även att de söker efter fler som vill etablera sig. Kan vi tillsammans bidra till att höja företagsklimaten i vår kommun finns förutsättningarna att öka självförsörjningsgraden och företagsamheten även för jordbruket och inte bara skogsbruket som idag är betydligt mer etablerat och utbrett, av förklarliga skäl.

Har du något tips till andra kommungrupper?
– Se till att få igång träffar och en dialog. Det är väldigt viktigt kanal mellan beslutsfattare och den gröna näringen på lokal nivå. Hällefors ska ha en eloge. De tar sig tiden, arbetar med frågorna och tycker på riktigt att det är viktigt. Samtidigt är det en skör dialog som bygger mycket på tjänstemännens personliga intressen och inställning, men just nu är vi glada för att intresset och kontakten är stadig.