Under 2023 har LRF i Syd besegrat bruset med flertalet vältajmade debattartiklar från våra förtroendevalda. Med våra inlägg i debatten har vi fått ut våra budskap i pressen. Under 2023 publicerades våra olika debattartiklar över 150 gånger i olika tidningar, både tryckt och på webben. Dessutom har över 350 mer detaljerade artiklar publicerats om LRF i Syd och vad vi och våra medlemmar gjort! Totalt omnämns LRF i våra regioner i närmare 2000 artiklar under året! Det är inte illa!

Kommunikation är viktigt. Syns och hörs man inte så finns man inte. Det här har LRF i Syd tagit fasta på under 2023 och deltagit aktivt i debatten om lantbrukets olika frågor. I den här texten tar vi upp ett axplock av de artiklar som publicerats, samt enbart det påverkansarbete som gjorts via debattartiklar. LRF i Syd arbetar även i hög grad och aktivt med andra direkta påverkanskanaler.

Året började med ett svarsinlägg från LRF Jönköpings län där de ifrågasatte ledarskribenten Max Eskilssons ledare i Jönköpingsposten. Där skrev Eskilsson att kommunerna inte behövde ta Land Lantbruks undersökning om hur stor del svenskt det finns på de offentliga tallrikarna på så stort allvar. Inte rätt!

Därefter gick alla tre regioner ut med det gemensamma budskapet i olika debattartiklar bland annat ”De livsmedel vi producerar i fredstid är det som vi kan få fram om det blir krig” och Hur kan en satsning på maten inom skola och vård stärka vår beredskap?, helt enkelt vi behöver en stärkt livsmedelsberedskap. Debattartiklarna spreds i tryckt media och webb över tjugofem gånger! Sen var det skogens tur att debatteras och både frågan kring frivilligt skydd av skog och Nature Restauration Law, fick tillsammans nära lika stor spridning. Det handlar om ägande- och brukanderätten!

Så kom effekten av alla prishöjningarna på insatsvaror och höjda priser på mat för konsumenterna som en konsekvens. Då gick vi åter ut i debatten med uppmaningen att välja svenska varor för att se till att ”Värna den svenska livsmedelsproduktionen”. I LRF Skåne debatterades även om att den nationella livsmedelsstrategin behövde uppdateras och förnyas i och med vår nya omvärld och dess förutsättningar. Artiklarna publicerades fyrtio gånger!

Men det är inte bara livsmedel och skog som är viktig. Energiförsörjningen har blivit än viktigare för Sverige och LRFs medlemmar har bra förutsättningar att bidra med fossilfri energi som biogas, solel, vind- och vattenkraft. Därmed är energiförsörjningen också ett hett ämne att debattera när förutsättningarna för biogas och andra energislag ruckas. Debattartikeln om att ”Biogasen är i gungning” skrevs gemensamt av de energiansvariga i våra tre regioner och publicerades hela arton gånger!

Sen kom sommaren och här tog de förtroendevalda chansen och spann vidare på försörjningsförmågan i Sverige och uppmanade alla ”Grilla för Sverige, från Sverige”. Ett tacksamt ämne i grilltider som också spreds ett tjugotal gånger i alla våra tre regioner.

Den 6 september fick Sverige sitt första fall av afrikansk svinpest. Det här blev ett iskallt uppvaknande för alla regioner. Nu var det viktigt att på alla sätt påverka politiker och allmänheten för att få dem att förstå vilket oerhört hot det här var för hela samhället i allmänhet och svensk livsmedelsproduktion i synnerhet. LRF Skåne skrev ett inlägg om hur ”Ansvarsfull sophantering är ett viktigt vapen mot afrikansk svinpest” och sedan gick alla tre regioner ut med artikeln ”Friska grisar och sjuka svin”. Tillsammans spreds de ett tjugotal gånger i regionerna.

Under november månad gick våra tre ordförande i LRF Ungdomen ut tillsammans med sina regionordförande i ett debattinlägg om de ungas förutsättningar och vilja att driva lantbruk i framtiden. En debattartikel baserad på LRF Ungdomens rapport ”Många vill – men få kan”. LRF Ungdomen i Skåne författade även en debattartikel på ämnet ”Låt inte kunskapsnivån stanna vid bonde!”

Som en intensiv avslutning hade alla våra regioner påhälsning av vargen under hösten och vi fortsatte uppmärksamma rovdjurspolitiken i flertalet pressmeddelanden och debattartiklar bland andra i LRF Jönköpings län ”Vargens konsekvenser är förödande” och i LRF Sydost ”Vargangrepp bör betraktas som en allvarlig skada och innebära skyddsjakt direkt”. Än så länge har dessa debattartiklar publicerats tolv gånger i pressen och vi har även fått chansen att svara på replik i ämnet! 

Nu avslutar vi ett händelserikt 2023 och ser fram emot ett lönsamt och stabilt 2024!