
Svensk mat
Varannan tugga importerad men fler vill köpa svenskt och lokalproducerat. För att kunna möta den efterfrågan krävs konkurrenskraftiga villkor så att Sveriges bönder kan nå lönsamhet.
Mat med liten klimatpåverkan
Sveriges bönder kan och vill producera mer mat med liten klimatpåverkan och låg användning av antibiotika och växtskyddsmedel. Fortfarande är nästan varannan tugga importerad men fler vill köpa svenskt och lokalproducerat. För att kunna möta den efterfrågan krävs konkurrenskraftiga villkor så att Sveriges bönder kan nå lönsamhet. Därför är en nationell livsmedelsstrategi som skapar tillväxt i svensk livsmedelsproduktion så viktig.
Det här gör LRF för att stärka svensk livsmedelsproduktion
- LRF har tagit fram en egen handlingsplan för vad som måste göras för att matproduktionen ska öka.
- Regionalt fortsätter LRF arbetet med att ta fram och genomföra regionala livsmedelsstrategier.
- LRF opinionsbildar för svensk mat och svenska råvaror i kontakterna med beslutsfattare och allmänhet.
- LRF är en av initiativtagarna till de frivilliga ursprungsmärkningarna Från Sverige och Kött från Sverige.
- LRF har marknadssamarbeten med bland andra ICA, Martin & Servera och Årets Kock för att öka andelen svensk mat i butiker, på restaurang och i offentliga kök.
Nationell livsmedelsstrategi
LRF anser att det är bra att riksdagen fattat beslut om en nationell livsmedelsstrategi som har ett övergripande mål om att öka den svenska livsmedelsproduktionen. Nu behöver takten öka i genomförandet av strategin.
Förenkla för konsumenter
- Det ska vara lätt för konsumenterna att se matens ursprung, både i butik och på restaurang.
Svensk mat i offentlig upphandling
- Kommuner och landsting ska upphandla i nivå med svensk lagstiftning på till exempel djurskyddsområdet och kvalitet ska efterfrågas i offentliga upphandlingar, inte bara pris.
Export av svensk mat är bra för klimatet
- Export av svensk mat och svenska råvaror bör öka, ur produktions- och klimatsynpunkt. Mer svensk mat minskar belastningen på klimatet.
Välj svenskt
Fördjupning
Den näringsrika mjölken
Mjölk är ett näringsrikt livsmedel som innehåller 18 av 22 näringsämnen vi behöver varje dag.
Den svenska livsmedelsstrategin
Den nationella livsmedelsstrategin beslutades av Riksdagen 2017 och tar sikte på år 2030. Målet är att den inhem...
Därför ska du välja svenskt
Vad du än äter, välj svenskt – i matbutiken, på restaurang eller i offentlig upphandling. En ökad svensk livsmed...
Ekologisk matproduktion
LRF arbetar för att förbättra förutsättningarna för livsmedelsproduktion i Sverige. Det gäller både ekologiskt o...
EU:s livsmedelsstrategi
Vad handlar EU:s Farm to Fork-strategi om – eller Från jord till bord som den heter på svenska?
Och hur förvänt...
Framtidsbönder
I serien Framtidsbönder från 2020 och 2021, får du hänga med två familjer i deras vardag på gården och på deras...
Försörjningsgrad
I början av 1990-talet producerade Sveriges bönder 75 procent av landets livsmedel. I dag är vi betydligt fler s...
Försörjningstrygghet
För LRF är det uppenbart att Sverige, givet den säkerhetspolitiska utvecklingen i vårt närområde, behöver vidta...
Gratis skolfrukost
En bra frukost gör det lättare att ta till sig undervisningen och orka med skolan. Ändå äter bara två av tre gru...
Grisar i EU
EU:s grisdirektiv
Den 1 januari 2013 inträdde det så kallade grisdirektivet i EU, vilket bland annat innebär att...
Hjärta Mjölk
Här finns allt du behöver veta om mjölk och mjölkprodukter när det gäller barn, hälsa och miljö.
Importandelen av livsmedel i Sverige
Hur stor andel av det vi konsumerar i Sverige är importerat? I denna rapport från 2021 tittar vi på det dels i v...
Köttet och klimatet
Det är skillnad på kött och kött. I jämförelse med andra länder har svenskt kött en lägre klimatpåverkan. Dessut...
LRF Lokal mat & drycks hållbarhetsmål
LRF Lokal mat & dryck vill visa att landsbygdens livsmedelsförädlande företag bidrar i omställningen till ett hå...
LRFs reformagenda
LRFs reformagenda beskriver jord- och skogsbrukets betydelse i din kommun
LRFs övergripande djuromsorgspolicy
Det är genom bondens dagliga skötsel och omsorg om sina djur som god djuromsorg säkras. Det är viktigt att det f...
Marknadssamarbeten
För att ge våra medlemmar bättre förutsättningar att göra bra affärer och för att skapa tillväxt finns LRF med i...
Maten och klimatet
Vi kan inte låta bli att äta, men vi kan välja hur vi påverkar klimatet genom att välja vad vi äter. Det är stor...
Matkronan
Bondens andel av en betald krona
Matmarknad
Omsättning och tillväxt för svenska livsmedelsråvaror
Mer mat – fler jobb
Målet med projektet var att öka svensk matproduktion genom att stärka företag och medarbetare, samtidigt som vi...
Miljöprestanda av svensk matproduktion
Svenskt kött är klimatsmartare än kött från andra länder. LRFs experter Maria Dirke och Markus Hoffman diskutera...
NNR
Nordiska näringsrekommendationer
Offentlig upphandling
LRF vill öka andelen svenska och lokalt producerade livsmedel inom den offentliga sektorn. Vi tycker att kommune...
Prisutveckling i livsmedelskedjan
Efter en period av stark efterfrågan i pandemins kölvatten uppstod flaskhalsar i produktionen och problem med t...
Svensk mjölk i siffror
Jobben
Idag finns det ca 3 000 mjölkgårdar och 300 000 mjölkkor i Sverige och vi är självförsörjande på mjölk...
Så går det på matmarknaden
Med jämna mellanrum presenteras här en uppföljning av livsmedelsmarknaden som summerar den senaste tidens utveck...
Så påverkar kriget i Ukraina svensk matberedskap
Presseminarium
Ursprungsmärkning
LRF äger och förvaltar idag två ursprungsmärkningar: Svenskt Sigill och Från Sverige.
Välj svenskt
Vad du än äter, välj svenskt – i matbutiken, på restaurang eller i offentlig upphandling. En ökad svensk livsmed...
Världens bästa mjölk
Allt fler blir medvetna om vad vi äter och hur maten påverkar vår jord. Det är bra och ledande forskare har nyl...