- Jätteroligt, säger han. Det här är ett kvitto på att vi gjort rätt. Det skapar arbetsglädje och ger oss ytterligare motivation att fortsätta jobba med SRB-kor och köttkvalitet, säger Markus Lindström som driver Böja Stommen Lantbruk norr om Skövde tillsammans med sin familj.

Den mjölkko som Markus tävlade med gav inte bara ett högklassigt kött. Hon hade dessutom fött fyra kalvar och levererat 61 000 kilo mjölk under sin levnad.

– Hon var en stark och klok ledarko. Och hon slutgöddes under 14 månader. 

Ytterligare en leverantör av nötkött fick två biffstockar klassade som Exceptionell Råvara. Företaget Reco Meat som bland annat står bakom nordisk Wagyu, fick den allra högsta poängen för två korsningar mellan japansk Wagyu och Angus. En av uppfödarna var Jan Karlsson, grundare av Gröna Gårdar, som fött upp korsningsdjuret på sin gård utanför Uddevalla i Bohuslän. Hans dotter Märta Jansdotter tog emot priset.

Två grisuppfödare kammade också hem den heta utmärkelsen Exceptionell Råvara: Erika Buskas-Wulff på Närsjö gård i Sörmland med sin renrasiga Mangalitza kastrat och Maria Ekholm på Blekslättens gård i Dalsland med en renrasig sugga av samma ras.

Mangalitza är en ullig grisras med mycket insprängt fett i musklerna som bidrar till de höga smakerna. Maria Ekholm, en av veteranerna i Exceptionell Råvara, har sex gånger tidigare nått högsta kvalitetsklassen:

– Det är väldigt roligt att få utmärkelsen. Men det bästa med Exceptionell Råvara är nog det nätverk av stjärnkockar, uppköpare och kollegor som de här smakmötena ger, säger hon.

Maria och Björn Olsson på Viking Fågel utanför Munka Ljungby i Skåne klarade också gränsen till Exceptionell Råvara med sin svenska Pekinganka.

– Vi är väldigt stolta över vår produktion och levererar till många av stjärnkrogarna. Men det är klart väldigt roligt att få en sån här utmärkelse. Det betyder mycket, säger Björn Olsson.

Viking Fågel har eget slakteri på gården och helt egna foderrecept. Gårdens ankor får en blandning av korn, havre, majs och gräsmjöl.

– Det är gräsmjölet som ger ankorna den vackra gula färgen, säger Björn Olsson.

LÄS MER: AGFO om Exceptionell Råvaras smakmöte